Interjú Bátki Fazekas Zoltán operaénekessel

batki_fazekas_zoltanIlona: Zoltán kedves! Régóta ismerjük már egymást és elmondhatom, ha megengeded, hogy nagyon sok mindent tanítottál meg nekem saját példádon keresztül. Sokat változtál az évek során, ami az egészséges életmódot illeti. Mi késztetett erre?
Zoltán: Nem vagyok egyszerű eset. A fiatal korban természetesnek mondható, „útkereső” életmód nálam sokáig elhúzódott. Ebbe belejátszott egy komoly lelki trauma is. A testi problémák a tüdőmben jelentkeztek legerősebben ott, ahol nagy terhelésnek voltam kitéve. A másfél éves steroidos kezelés kudarcot vallott. A mellékhatások műtétekhez vezettek. Több orvos már lemondott rólam. Ez az időszak kényszerített a változtatásokra, arra, hogy magam próbáljak megoldást találni.

Ilona: Valamikor Hippokratész azt mondta, hogy semmit ne gyógyítsunk gyógyszerrel addig, amíg meg nem próbáltuk a táplálkozással rendbe tenni a bajt. Mit gondolsz? A vitaminok, az étrend-kiegészítők pótolják a hiányt, ami a szervezetünkben kialakul (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, antioxidánsok stb.) segítenek a betegségek megelőzésében, gyorsítják a gyógyulást a regenerálódást?
Zoltán: Véleményem szerint egy átlagos, mai városi embernek a megfelelő táplálkozásra egyszerűen nincs lehetősége. Ehhez nagyban hozzájárul a kapcsolódó iparágak mértéktelen haszonelvűsége. Fontos a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek pótlása. Szerintem az a jó, ha ez a pótlás úgy történik meg, hogy közben folyamatosan törekszünk a helyes táplálkozásra, és folyadék bevitelre. Szerintem a pótlás nem lehet alkalmi jellegű. Mint ahogy a szervezetnek állandó az energia igénye, a megfelelő bevitelnek is rendszeresnek, állandónak kell lennie.

Ilona: Milyen vitaminokat szedsz, és milyen tapasztalataid vannak?
Zoltán: Több mint tíz éve fogyasztok vitaminokat. Kezdetben a Dr. Lenkei Gábor által forgalmazott készítményt, az utóbbi években a Jó Közérzet Központ vitamin csomagját. Nagyon jók a tapasztalataink. Feleségem és gyermekeim is élnek velük. Jellemző, hogy a vitaminok hatására kevesebbet vagyunk betegek. Kevésbé jutunk el a betegségeket közvetlenül megelőző tünet-állapotokig.

Ilona: A gyógyulás után megváltoztattad étkezési szokásaidat is?
Zoltán: Igen. Úgy tapasztaltam, hogy a szervezetnek nagy szüksége van az úgynevezett „élő” táplálékokra. Több zöldségfélét, gyümölcsöt és gabonafélét fogyasztok. Kevesebb húst, tésztafélét és kenyeret eszem. A bolti forgalomban elérhető tej készítményeket nem iszom. „Szükség esetén” kevesebb, de jobb minőségű borokat, söröket fogyasztok, mint korábban. Úgy tapasztaltam, hogy különösen fontos a víz bevitel. Két éve rendszeresen desztillált vizet iszom.

Ilona: A stressz mindannyiunk életében jelen van, de egy színész, operaénekes – ha lehet ezt mondani – még felfokozottabb életet él. Hogyan tudsz regenerálódni? Szoktál-e relaxálni, esetleg jógázni vagy bármilyen más sport jelen van-e a mindennapjaidban?
Zoltán: Sok kollégával együtt vallom, hogy ehhez a pályához – nagyon sok minden más mellett – legfontosabb az idegrendszer jó állapota. Vallom, hogy a hit,- legyen az bármilyen transzcendens gondolatvilág, vagy aktív lelki élet – segít a belső nyugalom megtalálásában. Negyedik éve, hogy használom a Magneter biomágneses orvos terápiás ágyat. Az idegrendszerre rendkívül jó hatását tapasztaltam. Egyéb bajokra is használjuk. Szűkebb családunknak öt működő ágya van. Sajnos keveset sportolok. Ha tehetem, kislányaimmal tollasozok, biciklizek.

Ilona: Mennyire tartod fontosnak a prevenciót? Mit teszel ennek érdekében?
Zoltán: A fenti módszerek mindegyike a megelőzést is szolgálja. Egy szűkebb közegben fontosnak tartom a példa jelentőségét. Nehéz az embereket közvetlen módon befolyásolni, a jó példa viszont könnyen meggyőző erejű lehet.

Ilona: Egyet értesz-e azzal a nézettel, hogy a betegségek lelki eredetű problémákra vezethetőek vissza? Tudnád ezt esetleg saját példával is alátámasztani?
Zoltán: Az ember földi életében a test és a lélek elválaszthatatlan kapcsolatban áll. Egymásra közvetlenül, nagy erővel hat. Ez a terület tabu, és ismeretlen a mai akadémikus orvoslás számára. A testi betegségek jelentős része lelki eredetű sérülésből fakad. Régen azt mondták, „megátkoztak valakit”. Igen egy-egy rosszkor elhangzó szó is beteggé teheti az embert. Ezeknek a folyamatoknak a feltárása a jelenlegi gyógyszeres beavatkozásokkal lehetetlen. Engem is ért sok olyan esemény, amelyek ma is, akaratlanul is beleszólnak az életembe. Azonban, ha feltárjuk, megismerjük ezeket az eseményeket, akkor a hatásuk kikapcsolható. Például betegségem idején kerültem olyan környezetbe, amelyben folyamatosan „úgy minősítettek”, mintha már csak nagyon kevés esélyem lenne az életre. Ebben az időszakban ért néhány sérülés, amelytől csak sokkal később sikerült megszabadulnom.

Ilona: Mennyire tartod fontosnak a tested karbantartását mozgással, masszázzsal? Hogyan hat-ez a mindennapjaidra?
Zoltán: A gerincműtétem után több alkalommal tértek vissza gerinctáji panaszok. Hol enyhébben, hol erősebben. Azt, hogy a munkámat folyamatosan el tudom végezni, hogy nem került sor további műtétre, egyértelműen a kiropraktikai és magneteres kezeléseknek tulajdonítom.Időnként kislányaim is segítenek, és ők is igénylik a gyúrást.

Ilona: Ha Neked kellene invitálni bárkit, hogy jöjjön a Turmalin Egyesületbe mit mondanál neki, miért tegye ezt?
Zoltán: Ajánlom azoknak, akik sokat csalódtak a gyógyszeres kezelésekben. Ajánlom azoknak, akik mozgásszervi, idegrendszeri panaszokkal küszködnek. Ajánlom azoknak, akik éreznek magukban erőt arra, hogy segítsék hozzátartozóikat, szűkebb környezetüket. Ajánlom azoknak, akik személyedben szívesen megismerkednének egy sokoldalú, tehetséges, sok-sok energiával bíró, igazi orvossal.

Köszönöm az interjút, és szeretettel várunk rendezvényeinken, akár előadóként is! Koczka-Kiss Ilona

Debrecen, 2014.06.04.

Posted in: Interjúk Tagged: , , ,
Vissza az előző oldalra

Archívum