Szeretetteli hivatásban élni

Egyik Egészség coach kollégánk – Csete Nia – készített interjút a Turmalin Egyesület másik kedves kollégájával Papp Anettel. Azokról a technikákról kérdezte, amikkel a hozzá fordulók testi blokkjait, gondjait, feszültségeit tudja oldani.

Csete Nia holisztikus szemléletű lelki-segítő, olyan embereket szokott kísérni, akik az orvosi javaslatok mellett szeretnének kapcsolatba kerülni önmagukkal a gyógyulási folyamatukban. Vagy akik az orvosi javallatokat szeretnék alternatív megoldásokkal is kiegészíteni, és nem tudják, hogy a két oldalt hogyan lehet úgy egyensúlyban tartani, hogy azok kiegészítsék egymást. Segíti az eligazodást a vizsgálatok, eredmények és doktori útmutatások feldolgozásában. Segíti kialakítani a hozzá szükséges életmódbeli változtatásokat, és ha abban elakadás van, akkor a kliensei belső erőforrásait aktiválva motiváltnak maradni.

Papp Anett integrált szemléletű manuálterapeuta, aki az egészséges élet kialakításában segíti a hozzá fordulókat. Látásmódja az ember testi, szellemi, érzelmi egységét tartja szem előtt. Így nem csak a tüneteket, hanem az “egész embert” kezeli, törekedve a felborult harmónia és egyensúly helyreállítására.

Nia munkája azért kapcsolódik az Anettéhez, mert ő ugyan a lelki folyamatok megértésében kíséri a klienseit, vallja, hogy bizonyos esetekben a testi oldalt is támogatni szükséges. Kettőjük munkája olykor egybefonódik, és együtt kísérik azokat a betegeket, akik az orvosi protokollok betartása mellett őket választják.

Nia: Számos olyan hatékony megoldási technikával foglalkozol, ami segítség lehet az izom- és csonteredetű fájdalmakra. Azt már tudom, hogy a te módszereiddel eredményesen feloldhatóak a berögzült ízületek, görcsös izmok és valamilyen gátlás miatt bemerevedett szalagok blokkjai. Az általad alkalmazott technikák a mozgásrendszerünk visszafordítható működési zavarainak helyreállításában, kezelésében segítenek. Oszd meg velünk, hogy miben még?

Anett: Az általam alkalmazott kezelési módok valóban ezeknek a blokkoknak a kijavítására a legalkalmasabbak. De a legtöbb esetben bebizonyosodik, hogy nem pusztán egy-egy gerinc- vagy végtagprobléma a valódi ok, hanem szinte mindig társul hozzá egyéb szervre vagy szervrendszerre ható probléma is. Mondok neked egy szemléltető példát, amit talán az emberek legnagyobb része általánosan elfogadott és tényként ismer. Amikor valakinek foltokban hullik erősen a haja és a felszínen nem találnak semmi ráutaló okot, akkor a legtöbb esetben fogorvoshoz irányítják a beteget, mert egy gyulladt fog, ami még vagy már nem okoz konkrét fogfájást, az is előidézheti a hajhullást. Ugye a fog is csontból van. Így logikusan következik, hogy bármely csontunk működési zavara okozhat a vele összefüggésben lévő szervben, testrészben tünetet.

Nia: Ha jól gondolom a példád alapján, szereted az adott problémaköröket kinyitni, és megnézni, hogy logikai úton merre ágazhatnak tovább. Én is hiszek abban, hogy az adott szerv vagy testrész az egész része, amihez a tüneti kezeléshez szükséges önmagában is szemlélni azt. Ugyanakkor az oki kezeléshez rendszerben is kell gondolkodjunk, hisz az az adott rész a nagy egész része. Hiszel esetleg abban is, hogy a nagy egészben a testi tünetek, és szervi megbetegedések szimbolikusak?

Anett: Mindenképpen hiszem ezt. És valójában az eddigi tapasztalataim mind alátámasztják ezek helyességét. A legtöbb ember bele sem gondol abba, hogy testünkben is minden mindennel összefügg. Egy egyszerű példával ezt úgy mutathatnám, hogy egy fejfájás oka is lehet egy olyan egyszerű dolog, minthogy az illető kevés vizet iszik. Mellesleg ez nem csak a fejfájást okozza, hanem a vesét is terheli, hiszen az ő dolga is nehezítve van, bár ez a fajta blokkolás sokkal később fog a felszínre kerülni, ha huzamosabb ideig fennáll. De ha a lelki oldalát nézzük, a fejfájás oka például a sok gondolkodás, „agyalás” is lehet, erre se nagyon asszociálnak az érintettek. Természetesen a szimbólumok értelmezése igényel némi ismeretet, ebben tudok irányt mutatni, te pedig gyakorlati megoldással tudsz szolgálni.

Nia: Dorn terápia, F.M.T., Integrált manuálterápia, Nyirokmasszázs – áll a honlapodon. Akkor, ha jól értem, bármilyen fizikai diszkomfort érzéssel kereshetnek téged? Mik a leggyakoribb betegségek, amikkel hozzád fordulnak a vendégeid?

Anett: Igen, a legtöbb mozgásszervi problémával megkereshetnek a vendégek. Az alapos oknyomozás után azonban előfordulhat, hogy mégsem én vagyok a legalkalmasabb az aktuális probléma megoldására. Mivel nekem nagyon fontos, hogy mindig hiteles maradjak és betartsam a szakmai kompetenciahatáraimat, egyes esetekben előfordul, hogy nálam tapasztaltabb vagy másban tapasztaltabb kollégához küldöm a vendégemet. Ha pedig még nem járt kivizsgáláson, akkor súlyosabb esetben természetesen arra motiválom, hogy forduljon orvoshoz, mielőtt én elkezdeném a kezelését. A Dorn-terápia az egyik leghatékonyabb kezelési mód például a gerincsérv karbantartására. Az F.M.T. legtöbbször a lumbágós vendégeknek segít. Az integrált manuálterápia egyik legszebb eleme a gerincferdülés kezelése vagy az izmok hathatós nyújtása, felszabadítása. A nyirokmasszázst két irányból megközelítve vagy olyanok kérik, akik fogyni szeretnének, vagy pedig akik nyirokáramlási problémával küszködnek. Ez akár a legjelentéktelenebbnek tűnő bokadagadás is lehet.

Nia: Elhangzott egy számomra nagyon inspiráló mondatod. Így ezt most mint szupervizor, mosolyogva kérdezem tőled – a szakmai kompetenciahatáraid betartása a te szakmádban mit jelent, és mi miatt fontos neked?

Anett: Elsősorban számomra a legfontosabb a segítségnyújtás. Ha ez csak abban merül ki, hogy segíthetek valakinek rávilágítani a problémájának a gyökerére azzal, hogy a megfelelő kollégához küldöm, én már teljesen elégedett vagyok. Bárki, aki hozzám jön, bizalmat szavaz nekem. Én erre végig nagyon vigyázok. Nem célom senkit sem hitegetni vagy sok-sok kezelés erejéig visszahívogatni, ha nem tudok valóban segíteni. Természetesen én ebből a hivatásból élek, és hogy ez így is maradhasson, a becsületem és a tiszta lelkiismeretem mindennél többet ér. Amit teszek, azért maximálisan felelősséget vállalok és képes vagyok belátni, ha valami nem az én hatásköröm, legyen az egy orvosi ellátás vagy akár egy lelki segítségnyújtás. Szeretném, ha mindenki úgy távozna tőlem, hogy kapott tőlem valami jót, valami pluszt. Így ez azt is magával vonzza, hogy mindig a maximális tudásomat, képességemet adom mindenkinek. Ahhoz, hogy ezt még jobban tudjam csinálni és átlássam az emberekben zajló folyamatokat, magam is szeretnék időszakonként elmenni egy-egy szupervíziós folyamatra. Hiszen emberekkel dolgozom, akik rám is hatnak, és én is rájuk. Nekem is szükségem lehet a munkásságom során arra, hogy inspiráló nézőpontokat vagy bármilyen új szemléletet kapjak. Tudom, hogy te is szupervizor vagy Nia, és úgy gondolom hiányt pótló a ti szakmátok, hiszen kell azoknak az embereknek is segítő, akik másoknak segítenek. Nekem is fontos megtalálni a szakma és a magánélet egyensúlyát, mert egyik sem mehet a másik rovására. Ezért nem csak szakmai tanácsért fordulok például a Turmalin Egészségmegőrző Egyesülethez, akikhez tartozom, hanem lelki kérdésekben szakmai-lelkivezetőkhöz. És ha fizikai problémám van, nekem is van masszőröm, manuálterapeutám.

Nia: Nagyon inspiráló az értékrended. Én is járok manuálterapeutához egy meglehetősen komplex nyaki problémával. Amikor az első kezelésre elmentem, volt egy különleges felismerésem. Azt éreztem, hogy az izomblokkok feloldásával bizonyos jellegű stresszeim is feloldódtak. Könnyebbnek és rugalmasabbnak éreztem magam a kezelés végén, és után napokig. Van bármilyen összefüggés a testem feszültségei és a lelki megkönnyebbülés között?

Anett: Tökéletesen rávilágítottál a lényegre, Nia. Az emberek, akik hozzám jönnek, meglepetéssel a szemükben néznek rám, amikor valami olyasmit kérdezek tőlük, ami inkább lelki, mintsem testi eredetű. Utána persze elmondom nekik, miért kérdeztem azt, amit kérdeztem, és szinte mindig szembesülök vele, hogy a legnehezebb a lelki okok feltárása. Ugyanis pont ez a lényege a holisztikus szemléletnek, amit én is vallok, hogy minden, lelkünkben zajló negatív folyamatnak van egy testi leképeződése, amennyiben ez a folyamat hosszú ideig fennáll vagy visszatér. És mivel a test és a lélek oda-vissza vannak kölcsönhatásban, értelemszerűen ha a testi tünetet kezeljük és mondjuk a leggyakoribb esetben megszűnik egy napok, hónapok vagy akár évek óta fennálló fájdalom, akkor a lélek is felszabadul. Amíg a vendég nálam van, megpróbálom kideríteni, rávezetni a testi tünetének lelki hátterére, természetesen mindig csak addig a határig, ameddig ez neki kényelmes. Akin azt látom, hogy nem nagyon szeretne megnyílni felém, neki csak útmutatást adok és megkérem, hogy majd otthon, magában gondolkodjon el, talál-e olyan életeseményt, ami ezt a fajta blokkot okozza neki. Csak hogy értsd, a te problémádra nagy általánosságban azt lehet mondani, hogy van valami olyan dolog a lelkedben, az életedben, amihez makacsul, „nyakasan” ragaszkodsz, amit nem tudsz elfogadni egy másik szemszögből. És ehhez társulhat még valamilyen rossz szokás is, mint például a sok számítógépes munka, amikor keveset mozgatod a fejed, a nyakad, vagy legalábbis kicsi mozgástartományban. Ez a fajta izomblokk is okozhat nyaki problémát a lelki eredettel együtt.

Nia: Jól meg is mozgatott belülről a felvetésed azokkal a nézőpontjaimmal kapcsolatban, amikhez valóban ragaszkodok. Érzem, hogy ezzel még mindig dolgom van. Ennek a problémának, aminek a gyógyulási útját járom épp, az egyik velejárója egy megjelenő ideggyök gyulladás. Amikor a neurológiai kivizsgálásom végére értünk a szakorvos azt ajánlotta, hogy menjek el Dorn terápiára. Felszabadító érzés volt betegként, hogy az orvosom lát engem, és segíti, hogy a holisztikus szemléletem módján gyógyulhassak. Írt fel átmeneti fájdalomcsillapítót és izomlazítót, majd hozzátette, hogy szeretné, ha ezzel segíteném az alternatív gyógyítóm munkáját és körülbelül egy hónapig szedném. Közbe induljon el a masszázs, és a Dorn terápiás kezelésem, majd fokozatosan hagyjam el a gyógyszereket, és utána már csak a testkezelésekre járjak. Te mit szólsz ehhez? És szerinted mi miatt kombinálta össze az orvosi kezelést az alternatív terápiával?

Anett: Nagyon örülök, hogy ilyen jó orvosod van! Sajnos az ilyen nyitott gondolkodású orvos, meglátásom szerint ritka. Tapasztalataim szerint az orvosok egy része tájékozatlan az alternatív gyógyászattal, kezelési módokkal szemben, sok esetben teljesen elutasítják azok hatékonyságát. Pedig valójában mi nem egymás konkurenciái, hanem egymás segítői vagyunk annak érdekében, hogy a hozzánk forduló emberek a lehető leghamarabb és a lehető leghatásosabb módon tudjanak az egészséges érzethez, az egészség megéléséhez visszatalálni. Így hát nagyon örömteli számomra is, amikor olyan orvos-kollégákról hallok, akik a medicina mellett, elfogadják az alternatív gyógymódokat is. Valószínűleg ezért integrálta a neurológus a kiegészítő kezelést az övéhez, mert neki már vannak tapasztalatai közös sikerekről.

Nia: Még egy pillanatra az ideggyök gyulladásnál maradva (csak mert tudom, hogy sok hozzám hasonló ülőmunkát végző szellemi foglalkozású embert érinthet) azt vajon jól érzem, hogy az ideget érintő kézzel végzett beavatkozás, szintén kihat a lelki megéléseimre is? Ugyanis ahogy eljöttem a kezelésről hazafelé sétálva azt éreztem, hogy lezárul egy szakasz az életemben. Úgy éltem meg, hogy hátrahagyok valamit, ami a maximalizmusomhoz kötődik. S ahogy igent mondtam a gyulladás meggyógyulására – úgy éreztem, hogy eljött az idő a lelkemet is és a testemet is érintő túlterhelésektől való megszabadulásra. Igaz az imént már röviden utaltunk rá, hogy te is hiszel abban, hogy a testünk szimbolikusan kifejezi a lelki elakadásainkat, elfojtásainkat, frusztrációinkat. Általában azt gondoljuk, hogy a lelki úton történő boncolgatás, önismeret hozza a megoldásokat. Mégis azt érzem, hogy ez fordítva is működik. Mintha a testtudatosságunk, a testi megismerési folyamatunk ugyanúgy fontos lenne az önismereti munkában, és a blokkok oldásában. Mit gondolsz?

Anett: Természetesen hiszek ebben. És itt talán be is igazolódott, amit az előző válaszomban veled kapcsolatban mondtam, hogy makacsul ragaszkodsz valamihez az életedben. Ezek szerint ez neked például a maximalizmusod. Teljes mértékig hiszem, hogy a testkezelések mellett elvégzett lelki munkád meghozza majd azt a javulást, amit csak megengedsz magadnak. Néhányszor már velem is előfordult, hogy a vendégem kezelés közben, ahogyan a teste engedte el a blokkokat, elsírta magát. Ott akkor a lélek is engedett valamit. Ő akkor egy évtizede cipelt lelki problémájáról számolt be. Elmondta, hogy erről senkinek sem szokott beszélni. Biztos vagyok benne, hogy lélekbeli javulás is történt a testivel párhuzamosan. És nem volt szükség mély lelki bugyrokban való mászkálásra.

Nia: Ez jól hangzik, hiszen van, amikor jól esik a nagyobb önmunka. De olyan is, amikor már nem bírunk többet fájni, kutakodni, elemezni, és ilyenkor ténylegesen nem is a belső ásás hozza a megoldást, hanem mondjuk egy másik síkon való elengedés. Tudnál még néhány lelki elakadást említeni, aminek láttad már a feloldódását a fizikai sík megkönnyebbülése után?

Anett: Sokszor maga a betegségtudat az, ami testi tüneteket okoz. Erre az egyik legjobb példa a pánikbetegség vagy a pániktünet. Volt olyan vendégem, aki magas, ingadozó vérnyomással is küszködött. Minden nap ugyanabban az időintervallumban készült rá, hogy fel fog menni a vérnyomása. És ez minden nap így is volt, egészen addig, amíg nem felejtkezett el róla mondjuk egy hirtelen jött érdekesebb program miatt. Egy másik esetben a kezelt, épp tüneteket okozó gerincsérv felszabadítása után visszatért a vendég nyugodt alvása.

Nia: A testkezelések mellett foglalkozol energetikai kezelésekkel is. Japán arcmasszázs és talpcsakra masszázs – írod a honlapodon. Mit jelentenek ezek a különlegesen hangzó kezelések?

Anett: A japán arcmasszázs egy igen látványos eredményeket okozó energetikai kezelés. Kicsit több egy kozmetikai arcmasszázsnál, mert nem csak a bőrre hatunk a szuper krémekkel, hanem az arcunk izomtónusát is javítjuk. Ezáltal feszesebb tartása lesz, a ráncok szinte kitöltődnek. Már egy kezelés is nagyon látványos és napokig érezhető és látható a fiatalító hatása! Közben pedig jókat lehet beszélgetni a vendéggel. A talpcsakra masszázs egy nagyon finom, érzékeny masszázs. Azt biztosan te is tudod, hogy a talpunkon minden szervünk idegvégződése megtalálható. Egy jó talpmasszőr, reflexológus a talpon keresztül olvassa a test állapotát. Ez a fajta masszázs pedig az ismert csakrák tisztításában, stimulálásában segít, amik a talpon szintén megtalálhatóak. Nagyon kellemes, felszabadító energetikai kezelés, ami természetesen nem csak a talpra, de az egész testre benyomást tesz, hisz itt is érvényes az oda-vissza hatás. Kellemes hangulatban, kényelmes székben ülve történik, garantált a feltöltődés!

Nia: Még egy módszered van, amit nem említettünk, ez pedig a Kinezio tape. Egyszer volt rajtam ilyen, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy valóban segített a női hormonháztartásom kibillenése miatt kialakuló lábdagadásomon. Hogyan múlhatott el egy óra leforgása alatt a vizesedés a lábfejemen?

Anett: A Kinezio tape-re még mindig sokan sima ragtapaszként gondolnak, pedig sokkal több annál! Nem csak a bőr felszínén hat, hanem az alatta elhelyezkedő izmokra is. Ezáltal képes mintegy meghosszabbítani például bármelyik általam alkalmazott technika jótékony hatását, eredményét. Esetedben arra tudok gondolni, hogy a helyesen felhelyezett szalag engedte a nyirok szabad áramlását, így tudott a lábdagadásod megszűnni. Nagyon fontos mindig a megfelelő helyre, a megfelelő módon, megfelelő feszességben történő felhelyezés, ezért végeztessük mindig szakemberrel!

Nia: Azt hiszem nagyon lenyűgöző technikákat választottál a kliensek segítésére. Ámulva hallgattalak. Számomra is nagyon fontosak az általad preferált kezelési módok, hiszen hozzám is fordulnak betegek, a betegségeik lelki megközelítése miatt. Magam is küldtem már manuálterapeutához beteget, és hárman segítettük a gyógyulását. A kezelőorvosa, a manuális technikát alkalmazó szakember, és én mint coach. Te mit gondolsz arról, hogy érdemes bizonyos állapotok kialakulásánál a gyógyulás bizonyos szakaszában többféle segítőhöz is fordulni?

Anett: Ami a legfontosabb, hogy aki ilyesmire szánja rá magát, akarja jobban érezni magát, mert az ő akarata nélkül a világ összes segítőjének, orvosának a munkája sem ér semmit. Vannak olyan komplex esetek, amikor nem is lehet más út, csak a többféle kezelési mód együttes alkalmazása. Nekem szakemberként és emberként is be kell látnom, hogy nem tudok mindenben segíteni a hozzám fordulóknak. Mivel célom a segítségnyújtás, előrébb van maga az ember, a vendégem, mint én magam. Tehát ha arra van szüksége, hogy az én kezelésem mellett mondjuk egy lelki segítő is bekapcsolódjon a blokkjai feloldásába, akkor azt fogom javasolni neki. És sohasem szégyellem azt mondani egy adott komplikált esetben, hogy konzultálni fogok egy nálam tapasztaltabb kollégával is, hogy a vendégem a legtökéletesebb úton járjon a javulás felé. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy nem csak test, nem csak lélek vagyunk. Egyik sincs a másik nélkül és mindkettő hatással van egymásra. Így egyértelmű, hogy mindkettőt kezelni kell. És mindig segítek megtalálni a vendég számára megfelelő módot, utat, szakembert. És ahogyan a vendég elkezdi megtapasztalni, hogy ezek így együtt újult erővel hatnak rá, vissza tudja szerezni a saját erejét, amivel később ugyanezt vagy akár nagyobb harcokat is képes lesz megvívni.

Nia: Azt hiszem a közös munkánk is azért tesz jószolgálatot a segítői utunkon, mert hasonló gondolkodással, és értékrenddel állunk a hivatásunkhoz. Hálás vagyok neked, hogy együtt megyünk, és együtt teszünk másokért. Köszönöm a beszélgetést, most is sokat tanultam tőled.

Anett: Én is köszönöm az inspiráló kérdéseidet. Hiszem, hogy akik nálunk jártak már, bármikor később ha elakadnak, tudni fogják, hol keressenek segítséget, kikhez forduljanak, ahol biztonsággal, figyelemmel, őket előtérbe helyezve fognak nekik segíteni újra és újra. És ezeken az utakon nem csak a test találkozik a testtel, lélek a lélekkel, hanem az ember az emberrel!

Reméljük hamarosan személyesen megismerhetjük
a te gyógyulásod történetét is!

Posted in: Cikkek Tagged: , , , , , , ,
Vissza az előző oldalra

Archívum